Handfärgade ulltops! (SE)

Handfärgade ulltops! (SE)

Nu när jag utökar handfärgningsäventyret Sägen till att också innehålla handfärgade ulltops ville jag samla ihop lite användbara tips och information om att spinna ull som är processad på just detta sätt. Oavsett om du spinner på en hängande slända, stödd slända eller någon sorts spinnrock finns det några saker som kan göra det lättare och roligare att komma igång! (Men först en liten brasklapp - själv har jag lärt mig spinna på egen hand med hjälp av internet/Youtube och har inte full koll på den svenska terminologin alla gånger så det får ni ha överseende med!)

När du får hem din flätade ulltops komer fibrerna i den ha tryckts ihop under resan. Att dra ut och spinna ull som legat och blivit kompakt på det viset är inte alltid lätt, och inte särskilt kul, men det finns ett par vägar runt problemet:

- Ånga: Du kan ånga hela eller delar av flätan med hjälp av en ångmaskin eller ångstrykjärn (men lägg inte järnet mot ullen). Du kan också lägga flätan i en korg eller gammalt durkslag (som inte används för mat) och sätta den över en kastrull med kokande vatten. Ångan kommer göra att fibrerna öppnar upp sig och blir mycket trevligare att spinna!
- Splitta: Att dela flätan i tunnare bitar är ett annat sätt att göra det enklare att komma igång.
- "Tease and whip" (från School of Sweet Georgia): Öppna försiktigt upp flätan på bredden med händerna. När du gått igenom en 30 cm eller så skakar du den kraftigt med en piskande rörelse, så att luft kommer in mellan fibrerna och de öppnar upp sig.

Om du är ny inom spinnandets fantastiska värld kan det vara bra att "predrafta" flätan (ni ser - om någon vet vad detta kallas på svenska får ni hojta till!), det vill säga varsamt dra isär den på längden. Detta görs genom att hålla flätan mellan händerna, med ett större avstånd än fibrernas längd. Det är ingen exakt vetenskap, men du märker snart att det är omöjligt att dra isär flätan om du håller i båda ändarna av fibrerna. Dra försiktigt så att fibrerna börjar dela sig, men inte så mycket att de går av. Och går de av ändå är det ingen ko på isen, du kan enkelt sätta ihop dem igen när du spinner.

Att tvinna ihop två trådar kan förändra utseendet på garnet drastiskt! Här ovan är en bild på en spole med en tråd, och är det ett entrådigt garn du är ute efter är det ju fint som det är. Färgerna kommer en efter en, i en långsam följd, och skiftar mjukt från en till nästa. Om du spinner två såna här trådar och tvinnar dem kan det istället se ut så här:

Som du ser är resultatet lugnare med en mjuk övergång mellan de olika färgerna. Detta garn spann jag med min nuvarandra favoritteknik, en så kallad fractal spin. Det innebär att den ena tråden har långa, långsamma färgskiftningar, medan den andra har kortare och ändrar färg med kortare intervall.

Tricket med en fractal spin är att dela flätan på två olika sätt. Först delas flätan på mitten, längsmed längden. Det är enkelt gjort, ullen vill öppna upp sig där så det är bara att försiktigt dra isär halvorna. Den ena halvan spinner du rätt upp och ner, från början till slut.

Men! Innan du börjar spinna andra halvan delar du den på nytt, i ännu mindre remsor. Jag brukar dela mina i 2-4 remsor beroende på hur många färger det är och hur jag vill att garnet ska se ut. Då ser det ut så här:

Den högra delen är ena halvan av flätan, och de tre tunnare delarna till vänster är den andra halvan delad i tre. När du spinner den första är det en större mängd fiber i varje färg, vilket gör att skiftningarna blir längre. I de tunnare bitarna skiftar färgerna fortare eftersom det är mindre fibrer i varje färg.

 

När garnet sedan tvinnats och tvättats ser det ut så här:

 

Rätt tjusigt, inte sant? Och om vi tar en närmare titt på en annan färgställning kan vi se hur färgerna blandas.

Det här är färgen The Selkie Song som spunnits som fractal spin. En del av garnet är vit+vit tråd, en annan vit+blå, och den längs till vänster är blå+blå. Garnet går inte från den ena färgen till den andra över hela löplängden dock, utan färgerna varvas med varandra längs med garnet.

När man spinner, väver eller virkar med det här blir det grymt fint, och färgerna liksom flödar in i och ur ut varandra!

Jag hoppas att det här får igång entusiasmen för att börja experimentera med ull, färg och spinntekniker. Ulltopsen släpps fredagen den 12 april, tillsammans med riktigt fina spinntillbehör från Kromski

Back to blog

Leave a comment

Please note, comments need to be approved before they are published.