Januaris nyhetsbrev

Januaris nyhetsbrev

 Hej kärna garningar!

Det här är 2024 års första nyhetsbrev och jag är så glad att så många av er hittat hit. 2023 var ett riktigt superår för Elk market yarn och för mig som designer: min bok Observationer: Stickning och essäer från skogen kom ut (och den engelska utgåvan har sålt slut hos förlaget!), butiken flyttade in i fantastiska nya lokaler i Ingelstad, och massor av nya stickare och handarbetare hittade hit.

Innan jag börjar se tillbaka på januari med er tänkte jag ta en minut och tacka er för att ni är med och gör det här lite galna äventyret möjligt. Utan kunder finns det såklart ingen butik, så ni är otroligt viktiga! Eftersom öppettiderna är begränsade (söndagar kl 11-15!) och många av er bor långt bort har det alltid varit väldigt viktigt för mig att ge riktigt god kundservice. Jag gör ju precis allt i det här spretiga företaget, så oavsett om det är några problem med en order eller ni behöver hjälp med färgval till ett projekt är det jag som svarar på era mail!

På sistone har jag fått så himla mycket fin feedback om just detta och det gör mig så glad och stolt. Om du är en av de som är nöjda med det jag gör, garnet du köpt, leveranstiden, hur det var att handla i webbshoppen eller något annat, berätta gärna för en garnintresserad vän! Muntliga rekommendationer är otroligt viktiga för alla småföretag, för att vi ska kunna växa på ett hållbart sätt, och det är så fantastiskt när nya kunder hittar hit för att de blivit tipsade av en vän.

Att företaget ska växa är inget självändamål här, men det är ett faktum att ju fler kunder som hittar hit, desto mer kan jag fortsätta jobba med det jag gör - och det jag älskar att göra. Det är såklart sant för alla småföretag, och kanske extra viktigt för de som är inom kreativa branscher, att varje litet köp eller rekommendation är en uppmuntran och en möjlighet att fortsätta - fortsätta skapa, växa, utvecklas. Och det är rätt fantastiskt när man tänker på det, att ni alla är en del av det här!

 Så, om januari!

Månaden, och året, började lugnt. Jag provade färger i färgeriet helt kravlöst, hängde med barnen vid den frusna sjön, och la upp en stickning bara för mig: en Halibut sweater av Caitlin Hunter. Som designer är det otroligt avslappnande att ibland sticka andras mönster. Jag får bara hänga med, och någon annan har gjort allt jobb med att räkna ut ökningar och förkortade varv och allt det där! Jag använder Lore, och det verkar onekligen har rått någon sorts Lore-feber här för många av oss! Inte undra på, för Lore är ett grymt kardgarn, luftigt och vackert och helt producerat i England. Med 250 m/100 g passar det massor av olika sorters projekt, och garnet är väldigt ulligt och fylligt vilket ger hållbara plagg som är snygga år efter år. Lore mjuknar ganska ordentligt efter en första tvätt så bli inte avskräckt om härvan känns lite rustik!

Månadens mest sålda mönster är det till tröjan Geometer Geometer och tillsammans med det är ni många som dykt ner i den förunderliga, färgskiftande världen hos Dyed in the Wool från Spincycle.

 

Och vad kommer härnäst?

Alltså, jag har så vansinnigt många roliga saker planerade för det här året! Den första stora nyheten är att jag kommer börja sälja riktigt härliga garner från norska Hillesvåg ullvarefabrikk. Deras spinneri strax utanför Bergen har varit igång sedan slutet av 1800-talet och de två kvaliteterna jag börjar med, Sølje och Vilje, är gjorda av 100% Svanen-märkt norsk ull. De går finfint att använda tillsammans och är båda två härliga kardgarn med 375/350 m per 100 g. Jag tror att mitt första projekt får bli en Suolaulu från den vackra boken Knitted Kalevala!

Jag väntar också in ett helt annat garnmärke nu under våren, ett jag försökt få lägga tassarna på sedan jag startade Elk market yarn. Mer om det i ett senare brev, men om du är nyfiken på ekologiska, hållbara och obehandlade garner från Wales kommer du vilja hålla korpgluggarna öppna! 

Nästa stora grej är att jag kommer bredda mitt handfärgande, dvs Sägen, till att också innefatta ulltops. Jag har övat SÅ mycket - färgat, lärt mig om färger på nytt och nya färgtekniker (färg beter sig INTE likadant på ull som på garn, och ull beter sig INTE likadant som garn i färgbadet!), jag har spunnit på olika sätt med olika redskap för att utforska vilken sorts garn, i vilka sorters färger, de olika ulltyperna kan ge. Det har varit utmanande och väldigt roligt!

Mitt mål är att börja sälja ulltops när våren kommer igen. Jag överväger också att ta in fina sländor, eftersom de är fantatiska, enkla verktyg att ta med sig överallt, och för den som vill prova på att spinna men inte vill investera i en spinnrock. Det kommer bli så kul!

En annan sak jag jobbar med nu är en serie artiklar eller texter om sånt man vill veta, eller kanske inte visste att man ville veta, när man kommer in i garnets underbara värld. Den första delen finns ute redan nu och jag kommer skriva mer om massor av intressanta aspekter av denna underbara hobby - om handfärgade garner och att sticka med dem, om hur man kan tänka när man väljer mönster och storlek, om hur man tar hand om sina stickade plagg, och mycket annat. Serien heter Garnet, tråden, ullen, färgen och första delen hittar du här.

Och med detta skickar jag ut detta brev med stor tacksamhet och hopp om ett år fyllt av garn, fibrer och skaparglädje för oss alla. Tack för ert stöd och för att ni läst!

Allt gott,
Lotta

 

Här hittar ni mig:

Webbshopen: 
https://elkmarketyarn.com/
Mina mönster på Ravelry: 
https://www.ravelry.com/patterns/sources/lotta-h-lothgrens-ravelry-store
Garnbutikens Instagram: 
https://www.instagram.com/elkmarketyarn/
Mitt Instagram: 
https://www.instagram.com/lottahlothgren

Back to blog

Leave a comment

Please note, comments need to be approved before they are published.