Aprils nyhetsbrev

Aprils nyhetsbrev

Här i aprils nyhetsbrev dyker en uppdaterad version av en favorit bland Sägen-garnerna upp, tillsammans med ett finfint färdigt projekt och några nya garnkit!

 

När jag färgade upp de slutgiltiga sex färgerna på Sägens handgärgade ulltops (mer om det senare) insåg jag att de nog skulle kunna bli riktigt grymma på silkemohairen jag färgar, Sägen Basilisk. Hittills har jag ju bara färgat semisolida garner, för lite olika anledningar. Främst för att jag helt enkelt inte tycker särskilt mycket om att sticka med dem - jag älskar att färga dem och hur de ser ut på härva, men inte hur de beter sig när jag sätter stickorna i dem... och är det något jag lärt mig på de fem år jag drivit den här garnbutiken så är det att saker och ting blir bättre när hjärtat är med. Den andra anledningen är lite mer teknisk. Jag färgar ju bara på obehandlad ull, och den går inte riktigt att få till de där kontrastrika, klara tonerna på samma sätt som på ett superwashbehandlat garn. Undantaget är dock Basilisk, som tack vare allt silke tar färg på ett strålande sätt!

Så fort jag finjusterat färgen The Radioactive Fawn, en kombination av klart gulgrönt, sand och guldiga rosa toner, bestämde jag mig för att testfärga den på Basilisk. Det blev SÅ himla bra, och härvorna blev en superfin Lento, den på bilden här ovanför. Jag höll Basilisk ihop med Sägen Fe, den ofärgade vita, med supermjuk alpacka, silke och kashmir. Perfektion.

Eftersom det blev så himla bra bestämde jag mig för att färga upp alla sex färgerna på Basilisk, och här är de nu!

Uppifrån och ned är det här The Fox that Flew, Rosetta Stone, Mecha Gemstone, Selkie Song, Earth Whale och Radioactive Fawn. De är alla mer eller mindre åt det ljusare hållet och passar jättebra tillsammans med en vit eller annan ljus nyans, som sand eller ljusrosa. Eartth Whale skulle nog vara grym ihop med mörkare blå eller brun också. Det finns helt enkelt massor av möjligheter! Jag började med en provlapp där jag höll alla färger tillsammans med en vit bas.

Jag blev så nöjd med min Lento att jag bestämde mig för att beställa hem den vita ofärgade varianten av Sägen Fe (och Light Fe såklart, fingering-versionen!) också. Feerna färgas annars på en ljusgrå bas, men nu finns alltså den vita i webbshoppen också. Nu kan vi alla sticka Lentos i milda nyanser där olika färger poppar upp här och där över slätstickningen!

LENTO av JONNA HELIN

 

Och Lento - ett av mina favoritmönster för en avslappnande och garanterat bra stickupplevelse. En klassisk raglan som stickas på lite större stickor, perfekt för när man behöver något enklare mellan mer avancerade projekt. I den här tröjan valde jag att inte sy ner halskragen utan låta den vara en halvpolo: kombinationen av Fe och Basilisk är mjuk nog för det. Den är mjuk och fin och lätt och alldeles underbar!

En annan sak som landat i webbshoppen är garnkit till den kortärmade versionen av Geometer Sweater! Det här är ett av mina mest populära mönster och originalet, en långärmad med flerfärgssticke överallt, släpptes förra sommaren. Till våren i år bestämde jag mig för att göra en tunnare, kortärmad version, med enfärgad kropp och enkel resår istället för tvåfärgsresåren. Den har varit superpoppis, så jag satte ihop några olika kombinationer, inklusive denna som är mina originalfärger: Bright Idea på Dyed in the Wool och den ofärgade vita 100 på Mondim.

Det finns också kit till Hedlandskragen av Erika Åberg, och Geometer Cowl och Fossil Socks av undertecknad!

Sist men inte minst har jag också lyckats göra klart ett av vårens mest använda projekt, redan - The Shift Cowl av Andrea Mowry. Den här fina halskragen är ihopsydd i nacken vilket innebär att den alltid sitter där den ska utan långa ändar som flaxar runt i vinden. Den var SÅ roligt att sticka, när färgerna på Dyed in the Wool skiftar från varv till varv, och jag är så himla nöjd med den! Jag använda färgerna Mzuzu, Bruised Ego och lite Ghost Ranch som jag hade över från tidigare projekt.

LENTO + THE SHIFT COWL

Och så var det ju de där ulltopsen, de som inspirerade de nya färgerna på Basilisk - mer är på väg! Just nu håller jag på att färga upp fler av förra releasens färger, samtidigt som jag jobbar på att ta fram ett par nya. Jag hoppas släppa nästa omgång i mitten av maj eller däromkring så håll ett öga på sociala medier för mer info om det. Vill du redan nu palla upp med fina spinntillbehör har jag fått in hängande sländor, handkardor, härvträ och nöstepinnar från polska familjeföretaget Kromski!

Det var allt för april, tack för att du läst ända hit! Butiken är öppen kl 11-15 söndagen den 28/4, och den 5/5 är det ettårsjubileum i den underbara gamla kvarnen i Ingelstad så det ska vi fira. Hoppas vi ses!

Ta hand om er och håll stickorna varma,

Lotta

Du hittar min bok Observationer: Stickning och essäer från skogen här, webbshoppen här Och mina mönster på Ravelry här.

Om du vill följa mig på Instagram finns jag här:
Elk market yarn - garnbutiken och allt omkring den
Lotta H Löthgren - mitt designkonto

Back to blog

Leave a comment

Please note, comments need to be approved before they are published.